Guten Appetit

wtorek, 24 lutego 2015

Sałatka z czerwonych buraczków




Burak czerwony to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce.
Uwielbiam buraki w każdej postaci, barszcz czerwony, czysty, ukraiński jak również botwinkę.

BURAK jest nie tylko pyszny, ale ze względu na walory zdrowotne powinien jak najczęściej gościć na naszych stołach.

CO ZDROWEGO ZNAJDZIESZ W BURAKACH ?
  • Posiada oprócz witaminy C i B1 wiele makro- i mikroelementów: wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez (działanie przeciwnowotworowe).
  • Ponadto sok z surowego buraka oczyszcza krew i pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu.
  • Pobudza przemianę materii (duża zawartość błonnika), wspomaga działanie wątroby i nerek.
  • Jest pomocny przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień.
  • Buraki są silnie zasadotwórcze, dlatego łagodzą objawy zgagi, przywracając równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Dlatego są wskazane jako uzupełnienie mięsnych dań. Jedynie osoby z cukrzycą ostrożnie powinny stosować buraki w kuchni, ze względu na dużą zawartość cukru.

Składniki na 4 porcje:
500 g ugotowanych lub upieczonych buraczków
1 cebula
1 jabłko
1 duża łyżka oleju lnianego lub każdy inny
1 łyżka octu lub każdy inny
płaska łyżeczka cukru
łyżeczka soli
świeży pieprz z młynka

Wykonanie:
  • Buraki ugotować lub upiec w piekarniku. Wystudzić i obrać. Obrać jabłko i cebulę .
  • Buraki  razem z jabłkiem zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w piórka. Dodać przyprawy, wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego!

2 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)