Guten Appetit

wtorek, 28 stycznia 2014

Kassler z kiszoną kapustą pieczony w rękawie


>

Kassler (Kasseler) to zapeklowana i lekko podwędzana wieprzowina, którą możemy upiec,  ugotować, usmażyć i podać w towarzystwie kapusty, jarmużu, brukwi bądź kapusty kiszonej. Mogą to być żeberka, schab, karczek lub boczek. Kassler obok Sauerbraten to dwa sztandarowe dania kuchni niemieckiej.
Nazwa nie pochodzi jednak od miasta Kassel, ale od pana Cassel, pewnego masarza z Berlina, który jest jego autorem. Ten berliński klasyk podbił swoim smakiem również sąsiadującą Austrię i Szwajcarię. Nie ma niemieckiej restauracji, by nie posiadała w swoim menu Kasslera.
Danie jest bardzo proste do przygotowania, a ponieważ mięso jest peklowane, bardzo to skraca czas jego przygotowania i nie wymaga też dodatkowych przypraw.
Kto zna to danie wie jakie jest smaczne, sycące, idealne na zimową porę. A upieczone w rękawie robi się właściwie samo. Ma jeszcze jedną dodatkową zaletę, zapach kiszonej kapusty, który nie każdy lubi nie roznosi się po całym domu. Zapraszam do przepisu.


Składniki:
1,2 kg Kasslera (u mnie karczek)
0,7-0,8 kg kiszonej kapusty
1 kwaśne jabłko
200 ml cydru lub soku z jabłek
3 listki laurowe
około 65-70 cm folii do pieczenia

Wykonanie:
  • używałam własnej kiszonej kapusty z zimowych zapasów (stąd tyle marchewki). Jeśli używacie kupnej należy odcisnąć kapustę z nadmiaru soku.
  • Jabłko obrać, pokroić na cząstki, wykroić gniazda nasienne.
  • Włączyć piekarnik i nastawić na 200° C lub z nawiewem na 180°C. 
  • Przygotować rękaw do pieczenia. Na dnie rękawa ułożyć kapustę kiszoną, jabłka i listki laurowe. Na kapuście ułożyć mięso i wlać na dno sok jabłkowy lub cydr. Końce rękawa dokładnie związać, ewentualnie przyciąć gdy są przydługie, tak by nie dotykały w trakcie pieczenia boków piekarnika. Na górze rękawa zrobić kilka małych nacięć, dla odprowadzenia nadmiaru pary w trakcie pieczenia
  • Piec około 45 minut.
  • Ostrożnie uwolnić mięso z rękawa (Uwaga !gorąca para ). Pokroić mięso na porcje.
  • Podawać z musztardowym puree ziemniaczanym. Świetnie smakuje również z dodatkiem sosu musztardowego.
UWAGI: Przygotowanie puree ziemniaczanego z musztardą: do ubijania ugotowanych ziemniaków dodaj kilka łyżek mleka  lub creme-fraiche oraz 1-2 łyżki musztardy. Ilość zależy od ostrości użytej musztardy, ilości ziemniaków i własnych upodobań smakowych.

                                                              ŻYCZĘ SMACZNEGO!

7 komentarzy:

  1. Weroniko, przepis spadł mi jak z nieba. Akurat kupiłam wędzony schab a mój mąż kazał szukać przepisu na Kasseler hahaha! Czy jeżeli bym chciała zrobić np z jarmużem czy kapusta ( nie kiszoną) to jak? Jarmuż pokrojony i podlany a na to mięso? Doradź. Dzisiaj robiłam z kapuchą domowa wyszło pyszne, ale szukam wersji dla starszych pań :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata, podduś cebulę z czosnkiem , dodaj posiekany jarmuż, przesmaż razem tak, by stracił trochę na objętości, następnie podlej bulionem, dodaj Kassler i po prostu piecz. Jarmuż dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Jeśli jarmuż jest wyjątkowo wielki i twardy zaleca się jeszcze dodatkowo go przedtem zblanszować:)

      Usuń
    2. Oto, to ! Super pomysł - tak zrobię ! Dzięki

      Usuń
    3. Cieszę się, że mogłam pomóc:)

      Usuń
    4. Weroniko, wyszło pysznie. Zrobiłam jednak z moją domową kapustą i starsze panie wcinały aż im się uszy trzęsły. Najważniejsze są dobre produkty i wtedy pyszny obiad bez wysiłku:) Pozdrawiam

      Usuń
    5. Wiadomo, domowa kiszona kapusta najlepsza:: Pozdrowienia:)

      Usuń
  2. Regards for this post, I am a big big fan of this website
    wwould like to continue updated.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)