Guten Appetit

piątek, 14 lutego 2014

Ziemniaki pieczone z piekarnika - Hasselback


Bez ziemniaków trudno sobie wyobrazić polski jadłospis. Bo też pyrki, kartofle, grule, ziemniaki można przyrządzać na bardzo wiele sposobów.
Znawcy gotują je w mundurkach na parze. W ten sposób zostają zachowane wartościowe substancje smakowe i odżywcze. Jakie, możesz przeczytać: tutaj.
Tak samo zdrowe i pyszne są ziemniaki pieczone w piekarniku. Pieczone bez obierania, razem ze skórką i ze skórką jedzone.
Tak podane ziemniaki i pokrojone w fantazyjne talarki są nie tylko zdrowsze, ale na pewno bądą ozdobą każdego dania.


Składniki:
ziemniaki średnie, jednakowej wielkości
oliwa
sól
czerwona słodka papryka
dowolne zioła - u mnie rozmaryn

Wykonanie:
  • Wybieramy ziemniaki jednakowej wielkości, najlepiej średnie. Dokładnie szorujemy je szczoteczką. Do krojenia ziemniak układamy na łyżce i nacinamy go w małych odstępach. Łyżka ułatwia nam to zadanie, bo dzięki niej nie przetniemy ziemniaka na wylot.
  • Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego smarujemy oliwą lub olejem i posypujemy słodką papryką i rozmarynem
  • Pieczemy około 45 minut w 200`C, aż do zrumienienia ( góra-dół, bez termoobiegu). Ziemniaki  wkładamy do nagrzanego uprzednio piekarnika. Do upieczonych ziemniaków podać sól.
                                                      
                                                                 ŻYCZĘ SMACZNEGO !

9 komentarzy:

  1. Nigdy nie chce mi się jeść pyrek do obiadu, ale takie z chęcią bym zjadł :) Super wyglądają :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno bys zjadl,a potem poprosil o dokladke :)

      Usuń
  2. A w jakiej temperaturze je piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, zapomniałam o temperaturze, oczywiście - 200 `C:)

      Usuń
  3. Właśnie zamierzam je zrobić. Dam znać jak wyjdą bo czasem oś mi idzie nie tak jak powinno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ziemniaki! Idealnie sprawdzają się na obiad i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ziemniaki! Idealne na obiad i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)