Guten Appetit

wtorek, 27 października 2015

Dyniowe curry z kurczaka


Curry z kurczaka w wydaniu jesiennym, bo z dodatkiem dynii. W ten spsosób przygotowany filet, na orientalną nutę to najbardziej aromatyczna wersja podania kurczaka.
Mięciutkie mięso zatopione w pysznym kokosowym sosie posmakuje każdemu. Świetna propozycja na smaczny i szybki obiad. Polecam!

Składniki:
2 filety z kurczaka
1 cukinia
1/4 dynii Hokkaido
1 cebula
1 ząbek czosnku
mleko kokosowe - puszka 400 g
3 cm imbiru
2 łyżki oleju
1/2 jabłka
sól, pieprz
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczka cukru
natka pietruszki lub kolendry

Wykonanie:
  • filety z kurczaka obkroić z błonek, tłuszczu i powięzi. Pokroić w grubą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, kurkumą. wymieszać z olejem i pokrojonym drobno imbirem. Odstawić na chwilę, choć można mięso przygotować wcześniej i pozostawić do zamarynowania na całą noc
  • kurczaka z marynatą ułożyć na rozgrzanej patelni, dodać drobno posiekany czosnek i cebulę. Podsmażyć mięso do zrumienienia 
  • w międzyczasie pokroić w kostkę dynię, cukinię i jabłko (obrane ze skórki).
  •  do podsmażonego kurczaka dodać mleko kokosowe, czerwoną pastę curry, cukier i dusić około 10-15 minut. Dodać pokrojone w kostkę warzywa: dynię i cukinię. Dusić jeszcze około 10 minut. Warzywa powinny pozostać al dente
  • przed podaniem posypać posiekaną natką zielonej pietruszki lub kolendrą. Podawać z ryżem, bagietką lub ziemniakami
                                                               ŻYCZĘ SMACZNEGO !


Sposób na dynię 2015  Przepis dodaję do akcji Festiwal dynii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)