Guten Appetit

środa, 26 lipca 2017

Kapuśniak z młodej kapusty


Kapuśniak z młodej kapusty - zupa na lato, którą trzeba ugotować choć raz w sezonie. Nieoczywisty kapuśniak, bo nie jest kwaśny jakby wskazywała nazwa. Jednak wyśmienita, bo młode warzywa, koperek i młode ziemniaczki smakują wyjątkowo. Zupę przygotowałam na wywarze z wędzonki, a część pokrojonego boczku wylądowała w zupie. Możesz dodać pokrojoną, dobrej jakości kiełbasę i potraktować zupę jako syte danie jednogarnkowe lub pominąć mięsne dodatki i przygotować znakomita wersję wegeteriańską.
Polecam jest pyszna!

Składniki:
1/2 młodej kapusty - około 1 kg
2 marchewki
mała pietruszka
kawałek selera
4-5 ziemniaków
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżka masła
2 listki laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki suszonego cząbru
1/2 łyżeczka kminku - opcjonalnie
1 pęczek koperku
1,5-2 l bulionu/wywaru z wędzonki

Wykonanie:
  • obraną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku , w którym gotujesz zupę. Dodać marchewkę, pietruszkę i seler, wcześniej obrane i starte na grubych oczkach tarki jarzynowej oraz obrane i pokrojone w kostę ziemniaki. Przesmażyć razem przez kilka minut, następnie zalać bulionem. Jednego ziemniaka można zetrzeć na tarce lub drobno pokroić, by się rozgotował i zagęścił zupę jeśli lubisz zawiesite zupy
  • w międzyczasie pokroić kapustę w paski i dodać do gotującej zupy. Dodać wszystkie przyprawy oprócz koperku i gotować około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodać pokrojony boczek lub kiełbasę
  • podawać obficie posypaną posiekanym koperkiem
                                                              SMACZNEGO !





4 komentarze:

  1. Woah! I'm really enjoying the template/theme
    of this blog. It's simple, yet effective. A lot of times
    it's very hard to get that "perfect balance" between superb usability and visual appeal.
    I must say you've done a superb job with this. Additionally,
    the blog loads extremely quick for me on Opera. Superb Blog!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki apetyczny! Uwielbiam kapusniak,a moj maz,wprost przepada I w dodatku z takiej wlasnie kapusty :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Ze słodkiej kapusty robiłam po raz pierwszy i miał wyjątkowe powodzenie:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)