Guten Appetit

poniedziałek, 24 lipca 2017

Młoda kiszona kapusta


Młoda kapusta to niewiele kalorii, za to dużo błonnika i ogrom witaminy C (4x więcej niż w kiszonej), a młoda kiszona - prosty rachunek!
Młoda kiszona kapusta smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjna jesienna. Delikatna, super chrupiąca, po prostu pyszna. Nie czekaj do jesieni, by delektować się kiszoną kapustą!
Zamiast rozglądać się po warzywniakach za młodą kiszoną kapustę z łatwością samodzielnie przygotujesz ją w domu! Przynajmniej masz pewność, że jest bez dodatku octu!
Młoda kapusta właściwie nie potrzebuje żadnych przypraw oprócz soli. Dododałam jedynie marchewkę, by surówka cieszyła nie tylko smakiem ale i kolorem.

Główki młodej kapusty są na tyle luźne, że do poszatkowania wystarczy zwykły nóż. Im cieniej poszatkowana, tym szybciej się ukisi.

Składniki:
2 kg kapusty
2 łyżki soli kamiennej
2 marchewki

Wykonanie:
  • odrzucić uszkodzone, wierzchnie liście, pokroić kapustę na ćwiartki i cienko poszatkować odrzucając głąb. Obraną marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i dodać do kapusty. Poszatkowaną marchew z kapustą wymieszać z solą, wygnieść, ucisnąć i odstawić na 1-2 godziny, by puściła sok
  • wyparzyć dwa 1-litrowe słoiki wraz z nakrętkami. Osuszyć i napełnić kapustą. Kapustę nakładać do słoików porcjami, za każdym razem mocno ubijać. Robię to po prostu ręką zwiniętą w pięść. Ubita kapusta powinna być całkowicie przykryta sokiem, w innym razie zacznie pleśnieć Zakręcić słoiki wieczkami i odstawić na 5-7 dni. Słoiki najlepiej ustawić na tacce wyłożonej papierowym ręcznikiem, bo będzie "kipieć". Gotowe! Jest tak pyszna, że może stanowić kompletny dodatek obiadowy. Oczywiście można zrobić tradycjnie surówkę z dodatkiem cebulki i jabłka  
                                                                  SMACZNEGO !


5 komentarzy:

  1. Suuuper.dzięku ide robić🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomity przepis. Dzisiaj dostalam pare glowek kapusty,wiec chetnie zamkne to zdrowie w sloikach :-). Probiotyki jakby znalazl.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, dziękuję:) Świetny prezent, nic tylko przerabiać!

      Usuń
  3. Właśnie zabieram się do roboty,a już myślałam że się zmarnuje.Dzięki

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)