Guten Appetit

wtorek, 12 września 2017

Pikantny sos pomidorowo - paprykowy do słoików na zimę


Sos pomidorowo - paprykowy jest przepyszny, aromatyczny, po prostu wspaniały. Na pewno warto przygotować słoiczki z tym rarytasem. Papryka wyjątkowo obrodziła tego lata, a pomidory ciągle są jeszcze dostępne w przyzwoitej cenie.
Pasuje do wszystkich dań z mięsem, rybnych, świetnie smakuje z makaronem, ryżem i innymi kaszami. Równie smaczny na zimno do kanapek lub podany jako dip. Bardzo polecam!


Składniki:
1 kg pomidorów lima
1 kg papryki
2-3 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki chili
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
3 łyżki oleju/oliwy

Wykonanie:
  • pomidory na górze naciąć na krzyż zanurzyć i na kilka minut we wrzątku, przełożyć do zimnej wody, następnie zdjąć skórę. Pokroić na mniejsze cząstki, wyciąć piętki u nasady. Pomidory umieścić w szerokim rondlu i zacząć odparowywać
  • w międzyczasie pokroić paprykę, wyciąć gniazda nasienne z pestkami, pokroić w cienkie paseczki. Po 30 minutach dołożyć do pomidorów pokrojoną paprykę i gotować następne 40 minut lub nawet dłużej. Jak będzie miękka zmiksować blenderem do pożądanej konsystencji lub jeśli wolisz pozostaw w kawałkach. Dodać przyprawy i dusić jeszcze kilka minut 
  • gorący sos nakładać do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i pasteryzować w wodzie bliskiej wrzenia około 20 minut
  • przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu
uwagi: ostrożnie z dodatkiem chili, bo jest naprawde ostre

                                                     UDANYCH PRZETWORÓW!

4 komentarze:

  1. Super przepis. Wlasnie skonczylam partie przecieru z Twojego przepisu :-). Jutro robie wlasnie ten z papryka. Pewnie tez pyszny :-).

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)