Guten Appetit

niedziela, 10 września 2017

Tort czekoladowy z jeżynami i glazurą jeżynową


Tort urodzinowy - co roku inny pomysł i inny nowy przepis, zawsze jednak z wykorzystaniem sezonowych owoców. Tym razem puszyste blaty czekoladowe przełożone dwukolorowym kremem, a wykończony został jeżynową glazurą. Zatopione w kremie świeże owoce jeżyn i malin dodają winnego, owocowego smaku. Torcik jest mały, nie za słodki i prosty do wykonania. Uwielbiam w torcie różne tekstury dlatego na spodzie układam cienki blat, chrupiącego kruchego ciasta.
Jeśli kruchy spód i biszkopt upieczesz dzień wcześniej uporasz się z tortem w błyskawicznym tempie.
Do wykonania tortu nie potrzebujesz tylki cukierniczej i dodatkowego kremu do ozdoby, pomimo tego tego prezentuje się bardzo elegancko, dzięki wykończeniu owocową glazurą.
Torcik był zdecydownie za mały, zniknął w mgnieniu oka. Polecam!

Składniki na kakaowy biszkopt:
5 jajek M
100 g cukru/ksylitolu
90 g mąki orkiszowej
40 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kruchy blat:
60 g mąki orkiszowej jasnej
60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
80 g masła
szczypta soli
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
350 ml śmietany kremówki 35%
2 łyżki białego rumu
5 łyżek cukru pudru/ksylitolu
Skladniki na poncz:
1/4 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka cukru/ksylitolu
Składniki na glazurę jeżynową:
150 g pulpy jeżynowej
2 płatki żelatyny
       2 szklanki jeżyn
       1/2 szklanki wody
       2 łyżki cukru/ksylitolu
dodatkowo: 
4 łyżki dżemu jeżynowego
jeżyny i maliny do przybrania

Wykonanie:
  • przygotowanie kruchego spodu: odważyć obie mąki orkiszowe, dodać szczyptę soli i rozetrzeć między palcami z kawałkami masła na kruszonkę, następnie zlepić w kulę, owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. Rozwałkować ciasto na wielkość foremki i wyłożyć na dno formy wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec około 15- 20 minut w 200`C
  • przygotowanie biszkoptu: jajka z cukrem/ksylitolem ubić na puszystą, jasną masę. Jajka powinny potroić objętość. Mąkę pszenną wymieszać z mączką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej w 3 ratach, delikatnie mieszając szpatułką. Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, boków formy nie smarujemy tłuszczem. Piec w 170`C 35 minut. Wyjąć z foremki dopiero po ostudzeniu. przeciąć na 2 części 
  • przygotować poncz - wymieszać ciepłą wodę z cukrem i sokiem z cytryny, ostudzić
  • jeżyny umieścić w rondelku, zalać wodą, dodać cukier i zagotować. Gotować przez około 10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać. Przetrzeć przez sito. Około 150 g pulpy jeżynowej wymieszać z namoczoną wcześniej w zimnej wodzie żelatyną, resztę przeznaczyć na dodatek do kremu
  • mascarpone z dodatkiem cukru ubić ze śmietaną kremówką na puszystą masę. Podzielić krem na 2 porcje. Do jednej wmieszać rum, do drugiej dodać kilka łyżek pulpy jeżynowej
  • składanie tortu: ułożyć na paterze kruchy blat, posmarować go dżemem. Położyć pierwszy blat biszkoptu, posmarować białym kremem. W kremie ułożyć maliny i jeżyny, przykryć drugim blatem biszkoptowym, posmarować kremem z jeżynami lącznie z bokiem toru, następnie wylać tężejącą glazurę jeżynową. Schłodzić w lodówce
                                                                SMACZNEGO !







5 komentarzy:

  1. Bajeczny torcik. Taki przepis warto miec w zasiegu reki. Wiec zapisuje :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Uroczystości rodzinnych nie brakuje zatem na pewno się przyda:)

      Usuń
  2. Super tort,mniammm

    OdpowiedzUsuń
  3. I like thee valuable information you provide in your articles.
    I will bookmark your blog and check again here frequently.
    I am quite sure I will learn plenty of new stuff right here!
    Good luck for the next!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)