Guten Appetit

czwartek, 4 stycznia 2018

Surówka z czerwonej kapusty pekińskiej


Czerwona kapusta pekińska debiutuje na rynku. Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa, bo czerwone barwniki - antocyjany - to naturalne antyoksydanty.
Przedstawiam odmianę Scarlette, o zielono-czerwonych liściach i czerwonej główce w środku. Druga odmiana ma czerwone liście i z zewnątrz i wewnątrz.
Nowa odmiana jest pyszna, słodka, bez odrobiny goryczki, nie farbuje innych warzyw i nie traci na objętości.
Z czerwonej kapusty pekińskiej przygotowałam bardzo smaczną surówkę. Jest lekka, winna i bardzo zdrowa, bo sos opiera się na klasycznym winegrecie. Świetny dodatek do prawie każdego dania obiadowego.

Polecam! Koloru w kuchni i na talerzu nigdy za wiele!

Składniki:
1/2 kapusty pekińskiej
1 marchew
1 jabłko
sól, pieprz
3 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
natka zielonej pietruszki

Wykonanie:
  • kapustę poszatkować, posolić
  • obrać marchewkę i jabłko, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i wmieszać do kapusty
  • olej, miód i ocet wymieszać do otrzymania gładkiej emusji i wymieszać z zawartością miski
  • podawać schłodzoną i posypaną posiekaną zieloną natką pietruszki
                                                                 SMACZNEGO !


6 komentarzy:

  1. w jakim sklepie mozna dostac ta kapuste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest jeszcze zbyt popularna;) Dopiero raz ją kupiłam w supermarkecie:)

      Usuń
  2. A w Polsce ja kupilas:-)? Przeapetyczna ta suroweczka. Weroniko,bedziesz jeszcze cos pisala na temat tej diety na ktorej bylas?.Musze schudnac pare kilogramow,ktore mi wskoczyly przez glupote. I dlatego nasilily mi sie objawy ze strony ukladu pokarmowego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupiłam w Niemczech, ale w Polsce też się już pojawiła:)
    Tak planuję podsumować cudowne działanie diety H. Pomroy już wkrótce! Jeśli się przymierzasz naprawdę polcam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekam też na ta dietę...uwielbiam wpisy na temat zdrowia

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)